-img
-img
Group
Πολιτογραφήσεις και Πορίσματα

Apr 20, 2021

Emilianides Achilles C.

Ορισμένες προκαταρκτικές παρατηρήσεις ως προς το πλαίσιο συζήτησης για τις πολιτογραφήσεις σε αναμονή της δημοσιοποίησης του ενδιάμεσου πορίσματος της τετραμελούς επιτροπής Νικολάτου, Ιωάννου, Καλογήρου, Κυριάκου.

-img
-img
Group
Για την παύση του κοινοτάρχη Κουκλιών

Mar 19, 2021

Emilianides Achilles C.

Διάβασα στον ημερήσιο τύπο την είδηση της παύσης του Κοινοτάρχη Κουκλιών από τον Υπουργό Εσωτερικών κατ’ επίκληση προβλημάτων που δημιουργούνταν στη λειτουργία του Κοινοτικού Συμβουλίου. Ο Υπουργός Εσωτερικών επικαλέστηκε την εξουσία που του παρέχει το άρθρο 45 του περί Κοινοτήτων Νόμου και την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο κοινοτικό συμβούλιο και τον κάλεσε να παραδώσει τα περιουσιακά στοιχεία της κοινότητας.

-img
-img
Group
Πώς να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά και την αδιαφάνεια. Βήμα Πρώτο

Feb 15, 2021

Emilianides Achilles C.

Στην Κύπρο εξακολουθούμε να έχουμε έλλειψη διαφάνειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και σήμερα ένα πρόσωπο κάνει προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο χωρίς καν να γνωρίζει βασικά στοιχεία ώστε να μπορεί να αξιολογήσει ο δικηγόρος του εκ των προτέρων κατά πόσο έχει δυνατή υπόθεση ή όχι.

-img
-img
Group
Εκτείνεται η νομοθετική αναστολή των προθεσμιών λόγω covid-19 και στο Διοικητικό Δικαστήριο;

Feb 11, 2021

Emilianides Achilles C.

Προ ολίγων ημερών, στις 4.2.2021, ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ο περί Ερμηνείας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021, ώστε ορισμένες προθεσμίες οι οποίες τίθενται από νομοθεσίες για την άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών για πρόσβαση στη δικαιοσύνη να ανασταλούν εκ νέου μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021 εξαιτίας των εξαιρετικών και απρόβλεπτων περιστάσεων που δημιουργήθηκαν λόγω της έξαρσης της πανδημίας COVID-19.

-img
-img
Group
Χρειάζεται να αιτιολογείται ειδικά η τροποποίηση του Συντάγματος;

Feb 09, 2021

Emilianides Achilles C.

Έχω επανειλημμένα διαπιστώσει μια παρερμηνεία μεταξύ δικηγόρων, αλλά και δικαστών ως προς τον τρόπο εφαρμογής του δικαίου της ανάγκης. Η τροποποίηση του Συντάγματος δυνάμει του δικαίου της ανάγκης δεν προϋποθέτει όπως η Βουλή των Αντιπροσώπων αιτιολογήσει πως υπάρχει συγκεκριμένη ανάγκη για τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης του Συντάγματος: η αιτιολόγηση αφορά αποκλειστικά την ύπαρξη της ανάγκης σε γενικότερο επίπεδο, ήτοι ότι συνεχίζει να υφίσταται σε γενικό επίπεδο η κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά το 1964 και επιδεινώθηκε μετά το 1974.

-img
-img
Group
Για το υποχρεωτικό τεστ

Feb 04, 2021

Emilianides Achilles C.

Επειδή με ρωτούν πολλοί για το υποχρεωτικό τεστ. 
α) Οι αρχές είναι καθιερωμένες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είναι εδώ κρίσιμο το άρθρο 7 του Συντάγματος όπως είδα να αναφέρεται, αλλά κυρίως τα άρθρα 8 και 15, σε συνδυασμό με τα άρθρα 3 και 8 ΕΣΔΑ. Κρίσιμη είναι η ένταση και φύση της επέμβασης (και για αυτό δεν πρέπει να συγχέεται το τεστ με εμβολιασμό εφόσον είναι δύο διαφορετικά θέματα. Στον εμβολιασμό τρυπιέται το σώμα, ενώ στο τεστ όχι), η αναγκαιότητα και φυσικά η αναλογικότητα. Υπάρχει πλούσια νομολογία (Boffa, JWM κοκ).

-img
-img
Group
Διαφθορά και πόθεν έσχες πολιτικών

Jan 20, 2021

Emilianides Achilles C.

Το θέμα της διαφθοράς έχει καταστεί πλέον και στην Κύπρο κεντρικό αντικείμενο δημόσιας συζήτησης, άλλοτε δικαιολογημένα και άλλοτε αδικαιολόγητα. Ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών αποτελεί μέτρο πρόληψης και μέσο αποκάλυψης ενδεχόμενων πράξεων διαφθοράς, ώστε να αποτρέπεται ο πλουτισμός μέσω της αθέμιτης χρησιμοποίησης της εξουσίας.

-img
-img
Group
Οι λανθασμένες παρενθέσεις στις δημοσιευμένες κυπριακές αποφάσεις

Dec 04, 2020

Emilianides Achilles C.

Είναι σε όλους γνωστό πως όταν ένα κυπριακό δικαστήριο επιθυμεί να παραπέμψει σε κάποια απόφαση που δημοσιεύθηκε στις Αποφάσεις Ανώτατου Δικαστηρίου (ΑΑΔ) ή παλαιότερα στα Cyprus Law Reports (CLR) που δημοσιεύθηκαν μετά την Ανεξαρτησία, χρησιμοποιεί την παρένθεση π.χ. (1992) 1 ΑΑΔ 1338 ή παλαιότερα (1983) 2 CLR 1.