-img
-img
Group
Λίγα λόγια για τον Πέτρο Αρτέμη

Dec 09, 2021

Emilianides Achilles C.

Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον Πέτρο Αρτέμη, ο οποίος απεβίωσε πρόωρα χθες σε ηλικία 76 ετών, τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δικαστής,όσο και στα χρόνια που ακολούθησαν την αφυπηρέτησή του. Μου είχε αναφέρει αρκετά για τη ζωή του, ενώ είχε δώσει και συνέντευξη στη Μαρία Χριστοδούλου για ένα πρόγραμμα που συντονίζω. Θα αναφέρω λίγα λόγια σήμερα εις μνήμη του και θα επανέλθω στο μέλλον.

-img
-img
Group
Πολιτογραφήσεις και Πορίσματα

Apr 20, 2021

Emilianides Achilles C.

Ορισμένες προκαταρκτικές παρατηρήσεις ως προς το πλαίσιο συζήτησης για τις πολιτογραφήσεις σε αναμονή της δημοσιοποίησης του ενδιάμεσου πορίσματος της τετραμελούς επιτροπής Νικολάτου, Ιωάννου, Καλογήρου, Κυριάκου.

-img
-img
Group
Εκτείνεται η νομοθετική αναστολή των προθεσμιών λόγω covid-19 και στο Διοικητικό Δικαστήριο;

Feb 11, 2021

Emilianides Achilles C.

Προ ολίγων ημερών, στις 4.2.2021, ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ο περί Ερμηνείας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021, ώστε ορισμένες προθεσμίες οι οποίες τίθενται από νομοθεσίες για την άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών για πρόσβαση στη δικαιοσύνη να ανασταλούν εκ νέου μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021 εξαιτίας των εξαιρετικών και απρόβλεπτων περιστάσεων που δημιουργήθηκαν λόγω της έξαρσης της πανδημίας COVID-19.

-img
-img
Advisory
Πρόσφατες Τροποποιήσεις στον περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων του 1965 (9|1965)

Jun 04, 2020

Christodoulou Emilia

Mε αφορμή τη γνωμάτευση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου σε σχέση με την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπ’ αριθμό 2/2019, αναφορικά με τον περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικό) (Αρ. 2) Νόμο του 2019.

-img
-img
Group
Αντισυνταγματικότητα νόμου για καταχρηστικές ρήτρες σε επιχειρηματικές συμβάσεις πολύ μικρών επιχειρήσεων

Jun 04, 2020

Emilianides Achilles C.

Kρίθηκε ομόφωνα ως αντισυνταγματικός ο «περί των Καταχρηστικών Ρητρών σε Επιχειρηματικές Συμβάσεις που Συνάπτονται από Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις Νόμος του 2019».

-img
-img
Group
Δικαίωμα παρέμβασης της Βουλής στο Εκλογοδικείο: Ένα σχόλιο για τη «διακριτική ευχέρεια» των δικαστηρίων

May 27, 2020

Emilianides Achilles C.

Σχόλιο του Δρ. Αχιλλέως Κ. Αιμιλιανίδη επί της απόφασης του Εκλογοδικείου για την 56η έδρα στη Βουλή.

-img
-img
Group
Αρμοδιότητα και ευθύνη για τη λειτουργία των δικαστηρίων

Apr 28, 2020

Emilianides Achilles C.

Η εξουσία του Ανώτατου Δικαστηρίου να εκδίδει τους δικούς του διαδικαστικούς κανόνες συνιστά εξαίρεση από τη γενική αρχή δυνάμει της οποίας η νομοθετική εξουσία ανήκει στη Βουλή των Αντιπροσώπων.