Συμπεράσματα από την απόφαση του Eurogroup

Διαβάστε την ανακοίνωση του Eurogroup

Συμπεράσματα:

  1. Παραδοχή ότι η ΕΕ απέτυχε στον χειρισμό της οικονομικής κρίσης την προηγούμενη δεκαετία (μετά από δέκα χρόνια επίσημων δηλώσεων ότι πέτυχε).
  2. Υποσχέσεις ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά χωρίς σαφή ένδειξη πως (και στον ορίζοντα πιθανότητα να γίνει παραδοχή της νέας αποτυχίας την επόμενη δεκαετία….).
  3. Η ΕΕ έλαβε σημαντικά μέτρα που της επιτρέπουν να διατηρήσει την ενότητα της, αλλά αυτά είναι ανεπαρκή υπό τις περιστάσεις και δεν μπορούν να δώσουν ικανοποιητικές λύσεις στους λαούς των κρατών μελών που μαστίζονται από τη νέα κρίση.
  4. Σαφής υποχώρηση Ιταλίας και κρατών που στήριζαν τα ευρωομόλογα ως επιλογή.
  5. Σαφής στήριξη από την ΕΕ της επιλογής των κρατικών εγγυήσεων για χρηματοδότηση της οικονομίας από τις τράπεζες.
  6. Συγκριτικά με ΗΠΑ/Ιαπωνία και το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής, τα χρήματα που θα δοθούν είναι πολύ λίγα. Σαφώς δεν μιλάμε για νέο σχέδιο Μάρσαλ. Δεν είμαστε κοντά σε αυτό ούτε με χρήση τηλεσκοπίου.
  7. Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα μνημόνια από τον EMS για χρηματοδότηση των δημοσιονομικών αναγκών.
  8. Η ΕΕ παραμένει ζωντανή. Τα κρατικά συμφέροντα παραμένουν κυρίαρχα. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη παραμένει παραμυθάκι για μικρά παιδιά.

 

 

 

Send a direct message

This form collects your personal details and contact info so that we can provide the services you have requested from us. Read our Privacy Policy to understand how we protect and manage your submitted data.